11 Bestemming Stille Zuidzee

Tangy en Laverdure - Bestemming Stille Zuidzee (Destination Pacifique)

Op een ochtend in mei nadert een DC-8 de landingsbaan van het vliegveld op Tahiti. Het toestel is afkomstig uit Parijs en heeft onder andere Tangy en Laverdure aan boord. Deze laatste is al helemaal gekleed voor het tropische weer. Jammer genoeg voor hem komt de regen als een waterval naar beneden. Gelukkig ziet Laverdure al snel vrouwelijk schoon waardoor zijn humeur weer behoorlijk stijgt. De twee Franse piloten zijn naar de Stille Zuidzee gekomen omdat de Franse regering atoomproeven wil uitvoeren. Er is echter wel waakzaamheid geboden. Tijdens de briefing krijgen ze te horen dat de Amerikaanse CIA een rapport naar Parijs heeft gestuurd over een geheime Aziatische organisatie die in heel de Pacific vertakking heeft. Het ultieme doel van deze organisatie is alle westerlingen uit Azië te verdrijven. Laverdure in de problemen, uit de strip Tangy en Laverdure tekening van Jijé De Amerikanen beweren dat de sekte al duizenden aanhangers heeft en over grote sommen geld kan beschikken. De leden van de groep noemen zichzelf kamikazes en hun leider wordt Shogun genoemd. Een van de grootste grieven die de sekte heeft is dat het westen haar atoomproeven in de Pacific houdt waardoor de atmosfeer en de zee besmet worden. Na de briefing hebben de piloten vrij en Laverdure verkent de stad. Die avond is er in hun hotel een dansvoorstelling. Ernest papt aan met een knappe vrouw, Tarita. Maar zij heeft een verloofde en toevallig is het een oude bekende van Laverdure en Tangy. Ze zijn dan ook zeer verbaast dat ze hier op Tahiti Robert Cassin tegen het lijf lopen. Hij is ook een piloot en het drietal kent elkaar van de vliegschool. Zolang Mick en Ernest op het eiland zijn, zijn ze te gast bij Cassin thuis. Cassin heeft op Tahiti een eigen vliegtuigmaatschappij waarmee hij een soort taxi diensten tussen de eilanden onderhoudt. De aankomst van de Franse piloten is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. De kamikaze organisatie heeft een duivels plan ontworpen. En zij weten allang dat Tangy en Laverdure voor de atoomproeven naar de Stille Zuidzee zijn gekomen. De sekte wil de handen op de bom leggen en deze voortijdig tot ontploffing brengen. Dit zal duizenden doden tot gevolg hebben en de Fransen zullen gedwongen zijn om zich uit de Pacific terug te trekken, zo is de redenering. Tangy en Laverdure zijn zich van dit gevaar niet bewust. Ze worden de volgende dag opgehaald en naar een atol gevlogen waar hun Mirages al staan te wachten. Eenmaal op de basis horen de twee piloten wat er van hun verwacht wordt. Zij moeten een kleine, tactisch atoombom uittesten in Mururoa. Maar het duurt niet lang voordat hun tegenstander zich roert.

Het verhaal 'Bestemming Stille Zuidzee' (Destination Pacifique) ontbrak in de jaren 70 toen de reeks werd herdrukt. Er was grote maatschappelijke onrust over de Franse kernproeven en blijkbaar vond men het ongewenst om dit avontuur (en het vervolg hierop) uit te brengen. Dit is dan ook de reden dat er nogal wat uitgaven zijn waarbij het verhaal 'Luitenant Boemboem' als deel 11 wordt opgevoerd.
Het avontuur zelf kent een klassieke opbouw die Charlier ook gebruikte bij de Buck Danny avonturen. De twee tegenstanders worden eerst in het verhaal gebracht en dan volgen de eerste schermutselingen. Laverdure is de zwakke schakel (zoals Sonny Tuckson dat is met vrouwen in de Buck Danny reeks). Laverdure valt in handen van de vijand maar kan uiteindelijk toch ontsnappen. Mick Tangy moet afrekenen met een groep vluchters en krijgt op de terugweg te maken met diverse tegenslagen maar redt het uiteindelijk wel. Zoals wel vaker dient dit eerste deel om de personages in de uitgangspositie te brengen voor het eindspel dat in het volgende deel wordt beschreven.

12 Gevaar op Mururoa

Tangy en Laverdure - Gevaar op Mururoa (Menace sur Mururoa)

Midden in de Stille Zuidzee, ongeveer 2.000 km van Tahiti, liggende kleine atollen Hao en Mururoa, waar de Fransen hun komende atoomproeven voorbereiden. Tangy en Laverdure zijn tijdelijk op Hoa gestationeerd om de vernieuwde elektronische apparatuur van hun Mirages te testen. Een groep Aziatische nationalisten is vastbesloten om de proeven te saboteren. Ze willen één van de atoombommen bemachtigen om deze voortijdig te laten ontploffen. De Fransen zullen dan gedwongen worden door de publieke opinie om zich terug te trekken. De Aziatische nationalisten staan onder leiding van een man die Shogun wordt genoemd. Het was echter Laverdure die hun geheime basis ontdekte en, nadat hij gevangen was genomen, levend kon ontsnappen. Tarita uit de comic Tangy en Laverdure Tangy heeft een Neptunes toestel uit de lucht geschoten en daarmee denken de Fransen dat zij hun tegenstanders te vlug af zijn geweest. Maar de Shogun is samen met een groep medestanders ontsnapt en plant zijn volgende stap. Dankzij een oude kameraad, Bob Cassin, kon Tangy nog net op tijd landen. Nu de twee piloten even vrij zijn gaan ze hun oude vriend opzoeken. Wanneer zij echter bij de hut van Cassin aankomen horen ze dat hij en Tarita een fikse ruzie hebben. De knappe jonge vrouw verlaat met een tas in de hand zijn hut. Ze wil naar Hollywoord, een ster worden. En Cassin wil maar op het kleine eiland blijven. Natuurlijk voelen Tangy en Laverdure zich ongemakkelijk dat ze net op dat moment aankomen, maar Cassin doet er niet moeilijk over. Tarita snapt niet dat hij nu niet weg kan. Hij heeft een enorme kans in het vooruitzicht die het voor hem mogelijk gaan maken om zijn bedrijf uit te breiden. Omdat ze toch vrij zijn besluiten Tangy en Laverdure hem te helpen om zijn vliegboot op te knappen zodat het de vliegwaardigheidsinspectie kan doorstaan. Ergens anders op het eiland overlegt de Shogun met zijn volgelingen wat de volgende stap zal zijn. Eerste moeten ze weten waar het atoomwapen is opgeborgen. Om daar achter te komen is een ingenieus plan bedacht. Ze zijn in staat om een volgzender in te bouwen in een horloge van één van de Franse piloten, want deze worden zeker naar de bunker gebracht waar het wapen ligt opgeslagen. Zodra de zender met radioactiviteit in contact komt weten ze waar ze moeten zijn. Om bij het eiland te komen heeft de Shogun ook al een plan waar de vliegboot van Cassin een rol in zal spelen, zonder dat deze het beseft. Nu moeten ze alleen nog de hand kunnen leggen op één van de horloges. Maar daarvoor heeft de Shogun hulp van binnen het kamp van de Fransen. Zal het Tangy en Laverdure gelukken om de snode plannen van de Shogun te doorzien en te verijdelen?

Het avontuur 'Gevaar op Mururoa' (Menace sur Mururoa) vormt het sluitstuk van dit tweeluik. Zoals eerder gezegd is dit een verhaal zoals Charlier die wel vaker opbouwde, met een variatie hier en daar. Het doet een beetje denken aan de Buck Danny verhalen Operatie Mercury en het vervolg daarop De satellietdieven. Natuurlijk zijn er ook verschillen. Opmerkelijk is dat in het voorwoord nogmaals wordt verwezen naar de reden waarom beide Tangy albums niet eerder verschenen, volgens de redactie in "de bezwaren die gemaakt kunnen worden tegen de strekking van het verhaal en de eenzijdige belichting die de auteurs geven".

13 Luitenant boemboem

Tangy en Laverdure - Luitenant boemboem (Lieutenant Double Bang)

De vliegbasis Longvic is het thuis van het tweede jachteskadron en meer in het bijzonder van het beroemde Ooievaarsquadron waarbij Tangy en Laverdure dienen. Die ochtend heeft de kolonel het tweetal bij zich laten komen want er komen die dag nieuwe piloten aan voor het squadron. De kolonel wil alles nog even doornemen want Tangy en Laverdure zijn aangewezen als hun begeleiders. De recent tot kapitein gepromoveerde Laverdure dringt er bij de kolonel op aan dat de traditionele ontgroening toch wel tot de mogelijkheden blijft behoren. Het is een taak waar Ernest zich direct met volle overgave aan wijdt. Vooral de jonge vlieger Azraf is het doelwit van de, soms wat al te heftige, grappen van Laverdure. Maar ook Azraf laat zich niet onbetuigd. Tot dan lijkt alles redelijk normaal te verlopen maar dit verandert op slag wanneer Azraf zich ineens bij de kolonel moet melden. Terwijl de jonge piloot bij de kolonel is, landt er een speciaal toestel op de basis, iets wat de andere piloten natuurlijk niet ontgaat. Zo zien ze ook dat het vliegtuig de motoren draaiende houdt, alsof het direct weer gaat vertrekken. Wanneer dan ook ineens de kolonel in gezelschap van Azraf bij het toestel opduiken, is het raadsel compleet. Azraf stapt in en het vliegtuig vertrekt weer. Klein misverstand, uit de strip Tangy en Laverdure tekening van Jijé Om het nog geheimzinniger te maken krijgt niemand uitleg over het verdwijnen van Azraf. Maar een dag later komt er voor Tangy en Laverdure licht in de duisternis. Zij moeten zich dadelijk bij de kolonel melden en zien daar tot hun stomme verbazing Azraf weer terug. Maar ditmaal gaat hij niet gekleed in zijn uniform, maar is dat van een Arabisch vorst. En dat is dan ook wie Azraf in werkelijkheid is. Zijne hoogheid Emir Azraf Hadu Ibn Mohammed, de nieuwe vorst van Sarrakat. Hij was door zijn vader naar Frankrijk gestuurd om een vliegersopleiding te krijgen. Maar nu is zijn vader vermoord door een groep die de macht willen grijpen in Sarrakat. De coupplegers worden geleidt door de oom van Azraf, Mokhtar. Naast de kans dat Sarrakat ooit vliegtuigen zal kopen in Frankrijk, is het land ook rijk aan olie. Dit zwarte goud wil men winnen in samenwerking met een Frans bedrijf, maar de concurrent, MEP, steunt Mokhtar. Het is zaak dat Azraf zo snel mogelijk naar zijn land terugkeert om de orde te herstellen. Hiertoe stelt Frankrijk twee Mirage toestellen ter beschikking. En twee piloten die Azraf gaan begeleiden. Tangy en Laverdure.

Het album 'Luitenant boemboem' (Lieutenant Double Bang), dat soms ook met de titel 'Tweemaal raak' te vinden is, verscheen in 1970 en is de opening van een nieuw lang vervolgverhaal over meerdere delen. Het avontuur brengt Tangy en Laverdure ditmaal naar het Midden-Oosten waar een machtsstrijd gaande is waarbij oliebelangen een belangrijke rol spelen. Nu is er nog wel iets bijzonders aan de hand. Wanneer je oudere exemplaren van een Tangy avontuur bekijkt, is te zien dat dit verhaal als deel 11 wordt vermeldt. Toch waren er eerdere delen verschenen, namelijk 'Bestemming Stille Zuidzee' en 'Gevaar op Muruoa'. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat deze albums echter werden gepubliceerd. Deze verhalen handelen over het gebruik van atoomwapens wat stuitte op bezwaren. Pas later werden deze twee ontbrekende delen aan de reeks toegevoegd.

14 Strijd in de woestijn

Tangy en Laverdure - Strijd in de woestijn (Baroud sur le Désert)

Mokhtar probeert de terugkeer van Azraf naar Sarrakat te verhinderen. Eerst via een aanslag maar wanneer dit mislukt met Mig's. Gelukkig is Azraf niet alleen en dankzij de hulp van Tangy en Laverdure ontkomen ze aan de vijandelijke toestellen. Het drietal landt met twee Mirages op het vliegveld van Kuryatt. De mannen van Mokthar zitten hen echter wel op de hielen. Danzij een list weet Azraf te ontsnappen en gaat op zoek naar de bedoeïnen die hem trouw zijn. Het lukt hem ook om contact te maken. Maar Tangy en Laverdure lukt het niet om te ontkomen en ze worden gevangen genomen. In de gevangenis komen ze in contact met de zendelinge Marjorie Hart. Nu heeft de man van MEP een plan om zowel de Fransen uit te schakelen en prins Azraf in handen te krijgen. Mokthar regelt het zo dat Tangy en Laverdure in contact kunnen komen met Marjorie Hart. Op die manier hoort ze dat de twee Fransen naar de grens gebracht zullen worden en daar geëxecuteerd zullen worden. Daarna laat Mokthar haar uit de gevangenis. Waar op werd gehoopt gebeurd ook, Marjorie krijgt de informatie bij Azraf, die direct besluit tot een reddingsactie voor de twee Franse vliegers. Maar tijdens het transport worden Tangy en Laverdure uit de auto gehaald en hun plek wordt ingenomen door twee mannen van Moktar. Azraf leidt de aanval, uit de strip Tangy en Laverdure tekening van Jijé Ze rekenen er juist op dat Azraf een reddingspoging zal ondernemen, maar dit zal een dodelijke val voor hem worden. Ondertussen lukt het Tangy en Laverdure om echt te ontsnappen en de hand te leggen op een helikopter. Ze gaan dan ook op zoek naar Azraf en zijn mannen. Maar die houden zich in dekking, want zij denken dat de helikopter bij de troepen van Mokthar hoort. Wanneer het konvooi in zich is, gaat Azraf met zijn mannen tot de aanval over. En dan klapt de val van Mokthar dicht. Met vliegtuigen bestookt hij de troepen van Azraf. Gelukkig overleeft de prins de eerste aanvalsgolf en ziet hij kans om Marjorie uit het inferno te laten ontsnappen. Zij moet hulp gaan halen bij andere getrouwe bedoeïnen. Ze haast zich met een auto naar de plek waar deze andere mannen op orders wachten en is maar net op tijd. Want Tangy en Laverdure zijn in een val gelokt en de bedoeïnen denken dat het huurlingen van Mokthar zijn. Gelukkig kennen de mannen Marjorie Hart en laten ze de twee Fransen weer vrij. Te paard snellen ze weg om hun prins te gaan bijstaan. Dat is ook het plan van Tangy en Laverdure. Hoewel de helikopter beschadigt is, vliegt deze nog wel. Ook Marjorie gaat mee want zij spreekt de taal en kan over de radio horen wat er gebeurt. Zo komen ze er achter dat Azraf nog leeft maar wel in het nauw zit. De mannen die hem te hulp zijn gekomen zijn bijna allemaal gesneuveld en een vijandelijke helikopter achtervolgt hem. Dankzij een gedurfde actie van de Fransen lukt het om Azraf van een wisse dood te redden. Ze ontkomen uiteindelijk naar een veilige plek in de woestijn. Deze ronde gaat ook naar Mokthar en MEP. Maar ze laten het er niet bij zitten. Azraf moet weer aan de macht komen, maar hoe dit aan te pakken?

In 1970 verscheen ook 'Strijd in de woestijn' (Baroud sur le Désert). Dit prima vervolg besluit dit tweeluik. Een vervolg waarin Tangy te maken krijgt met een verliefde vrouw, een vrouw ook die haar leven laat in de strijd. Over dit deel en het vorige is nog wel iets aanvullend te melden. Aan beide albums is ook de medewerking van Daniel Chauvin verbonden. Daniel Chauvin (ook bekend als Dan) werd op 25 mei 1939 in België geboren. In 1967 begon hij te werken als de assistent van Jijé, dit verklaard meteen zijn werk aan beide albums. Zijn specialisme was het tekenen van vliegtuigen. Later tekende hij ook eigen verhalen. Hij overleed op 01 augustus 1995.

15 De vleugels van de vampier

Tangy en Laverdure - De vleugels van de vampier (Les Vampires attaquent la Nuit)

Het begon allemaal op een avond in februari, 1971, ergens in het noordelijke deel van de Atlantisch Oceaan. Het Britse schip H.M.S. Baine van de Royal Navy was onderweg naar de V.S. Aan boord van het schip was een lading luchtvrachtmateriaal voor de Amerikaanse mariniers. Schijnbaar uit het niets zagen de mannen op de brug een vuurpijl door de donkere nacht vliegen. Er was geen noodsignaal opgevangen van een ander schip maar toch zette de kapitein koers richting de bron van de vuurpijlen. Het duurde niet lang voordat sloepen zichtbaar werden. Natuurlijk begon men de schipbreukelingen aan boord te nemen. Al snel zou echter blijken dat het een valstrik was. Het waren die piraten die het voorzien hadden op het schip en de lading. Nadat ze het schip hadden overgenomen wijzigde de piraten de koers van het schip. Wel bleven ze de Engelse Admiraliteit valse berichten sturen over hun positie. Tot het moment dat het schip zou aankomen. Toen stopte de berichten en verdween het schip in het niets. Zoekacties waren vruchteloos. Enige tijd was de verdwijning van het schip het gesprek van de dag. Maar al gauw werd de aandacht van de wereld weer door andere zaken getrokken en gaf men het schip op als vermist. Enige maanden later, op een avond begin juli, ontdekt de verkeerstoren van het Parijse vliegveld Orly plotseling iets heel vreemds. Uit het niets is er ineens een signaal dat er een vliegtuig op hoge snelheid richting het vliegveld komt. Gezien de snelheid moet het een jet zijn. Een Mirage wordt bijgetankt uit de strip Tangy en Laverdure Hoewel het toestel op alle frequenties wordt aangeroepen, komt er geen antwoord. De verkeerstoren neemt contact op met de Franse luchtmacht. Deze stuurt een Mirage III, bestuurd door Tangy die net een patrouille aan het vliegen was, richting het onbekende vliegtuig. Maar nog voordat Tangy de vreemdeling kan onderscheppen is deze bij het vliegveld Orly en gooit op een kruispunt van twee banen napalm bommen neer. Hierna gaat de aanvaller er vandoor. Omdat dit een regelrechte aanval is op Frankrijk, krijgt Tangy orders om de vijand neer te schieten. Maar boven het bos van Rambouillet is de aanvaller plots verdwenen. Hij lijkt in het niets te zijn opgegaan. Verbouwereerd keert Tangy terug naar zijn basis. Maar de Franse kapitein weet de helft nog niet. De Franse regering is al snel op de hoogte dat er vier identieke aanvallen zijn geweest op vier verschillende vliegvelden. Wat dan nog niemand weet is dat dit slechts de inleiding is van het gevecht met de Vampier.

Met 'De vleugels van de vampier' (Les Vampires attaquent la Nuit) heeft Jean-Michel Charlier een zeer goede en spannende thriller neergezet. Een prima scenario, doordacht en goed opgebouwd, waar de opwinding van afdruipt. Het zou zo maar de basis van een sterke actiefilm geweest kunnen zijn. Ook sterk tekenwerk van Jijé. Geboeid blijf je lezen om op het einde te beseffen dat je snel door moet naar het volgende deel. Prima strip!

16 Het hol van de vampier

Tangy en Laverdure - Het hol van de vampier (La terreur vient du ciel)

Frankrijk bevindt zich in de greep van een geheimzinnige schurk die zichzelf de Vampier noemt. Vier maanden eerder is het deze crimineel gelukt om op volle zee een Engels marineschip te kapen en zo achttien jachtvliegtuigen van het type Harrier in handen te krijgen. Met behulp van deze vliegtuigen terroriseert de Vampier Frankrijk. Na een aanval op Parijs zelf heeft de Vampier een losgeld geëist van twee miljard francs. Op de zwaarbewaakte luchthaven Le Bourget staat een militair transportvliegtuig klaar. Een van de mannen aan boord is Tangy. In het laadruim ligt geld verpakt in speciale containers. Wat de Vampier niet weet is dat de bankbiljetten vals zijn. Alleen de bovenste biljetten zijn echt. Het vliegtuig moet het losgeld naar een plek brengen die de Vampier pas tijdens de vlucht bekend wil maken. De Franse overheid probeert ondertussen een valstrik op te stellen om de Vampier en zijn mannen tijdens de overdracht van het geld op te pakken. Het transporttoestel, een Noratlas, stijgt op. Naast Tangy zijn er drie piloten aan boord. De Vampier heeft overal in het land medeplichtigen neergezet en zij zien dat de Noratlas ogenschijnlijk niet gevolgd wordt. Maar dit is maar schijn. Door speciale zenders in het vliegtuig aan te brengen, kan de Franse luchtmacht het toestel van een afstand volgen. De Vampier uit de strip Tangy en Laverdure tekening van Jijé Via een geheime frequentie houdt Tangy contact met het hoofdkwartier. Terwijl straaljagers van een afstand de Noratlas volgen, stijgen van een andere basis de vliegtuigen op met hierin de para-commando's die moeten ingrijpen op het moment dat de Vampier het geld wil overnemen. Ook in de omringende landen staan straaljagers paraat om in te grijpen, mocht de Noratlas over de grens gestuurd worden. Dan wordt de piloot van de Noratlas voor het eerst aangeroepen door de zender van de Vampier. Er wordt een koerscorrectie doorgegeven. Niet lang daarna volgt een nieuwe koerswijziging. Tangy vermoedt nu dat de Vampier op de een of andere manier gebruik kan maken van radar om de Noratlas te volgen. En dat kan natuurlijk gevaarlijk worden. Want dan kan de Vampier ook de straaljagers opmerken die de Noratlas van een afstand begeleiden. Het bange vermoeden van Tangy komt helaas ook uit. De Vampier heeft al snel door dat er geprobeerd zal gaan worden om hem in de val te lokken. Maar deze mogelijkheid heeft deze crimineel al voorzien. Hij blijft zijn eigen spel spelen en geeft koerscorrectie na koerscorrectie door. Dan weer vliegen ze naar het noorden, dan lijken ze weer af te stevenen op de grens met Zwitserland. Wanneer dan eindelijk de landing moet worden ingezet lijkt de val dicht te gaan klappen. Maar de Vampier heeft nog een aantal zeer nare verrassingen achter de hand gehouden. Het spel is nog maar net begonnen.

Met 'Het hol van de vampier' (La terreur vient du ciel) uit 1971 wordt dit spannende tweeluik besloten. Charlier heeft er een spannend en intrigerend verhaal van gemaakt. Wie de Vampier nu werkelijk is blijft weliswaar onduidelijk, maar dat hij een tegenstander van formaat is, wordt al snel duidelijk. Veel actie gecombineerd met thrillerelementen zijn een garantie voor uitstekend verhaal. Naast Jijé heeft ook Daniel Chauvin aan dit verhaal gewerkt. Hij was in die tijd de assistent van Jijé. De kaft (en die van het vorige deel) is van de hand van de bekende Franse kunstenaar Yves Thos.

17 Gevaarlijke opdracht

Tangy en Laverdure - Gevaarlijke opdracht (Mission dernière chance)

Op hun basis maken Tangy en Laverdure zich op voor een vakantie. Het strand van Pampelonne is hun bestemming en zoals wel vaker heeft Ernest zo zijn eigen idee hoe hij gekleed gaat. Terwijl de twee vrienden praten staat de radio zachtjes aan. Maar zodra er nieuws binnenkomt van het emiraat Sarrakat verstomd het gesprek en gaat de aandacht uit naar wat de nieuwslezer vertelt. Alle verbindingen met het emiraat zijn verbroken en er worden ernstige moeilijkheden verwacht. Terwijl ze luisteren gaan de gedachten van de twee piloten uit naar hun vriend Azraf, de emir van Sarrakat (zie onder meer het album 'Luitenant Boem Boem). Natuurlijk zullen de moeilijkheden wel weer met olie te maken hebben. Nadat ze een nieuwe piloot op de basis hebben verwelkomd, rijden de twee piloten de basis af op weg naar de vakantie. Althans, dat was de bedoeling. Maar bij de poort van de kazerne worden ze tegengehouden. In het kantoor van de kolonel worden ze voorgesteld aan Dubosc van buitenlandse zaken en de stafchef van de luchtmacht. In het emiraat waar de onlusten zijn uitgebroken bevinden zich veel Franse burgers en de regering heeft besloten om deze mensen te evacueren. Een DC-8 van de Franse luchtmacht gaat de burgers ophalen. Er moeten twee Mirages mee voor begeleiding. En omdat Tangy en Laverdure al eerder in het emiraat zijn geweest denkt men natuurlijk aan deze twee ervaren piloten. Maar dat is niet alles. Frankrijk heeft ook belang bij de olie van het emiraat. Ulla Lindstrom maant Laverdure tot spoed, uit de comic Tanguy en Laverdure Daarom moeten de twee Mirages terugkeren naar Sarrakat zodra de burgers in veiligheid zijn en de toestellen aan Azraf overdragen. Mochten de zaken fout lopen, dan is de regering wel gedwongen om alles te ontkennen. Hoewel Laverdure eerste wat tegenstribbelt, melden de twee vrienden zich voor de missie. En dus vertrekken Tangy en Laverdure die avond in hun Mirages. Onderweg maken ze contact met de DC-8 en vliegen verder naar het Midden-Oosten. Na een aantal tussenstops is het laatste gedeelte van de vlucht aangebroken. De drie toestellen vliegen over een onherbergzaam woestijnlandschap. Omdat er geen contact kan worden gekregen met de verkeerstoren van Kuryatt, het vliegveld van Sarrakat, vliegen de twee Mirages vooruit. Zodra ze bij het vliegveld komen zien ze de vliegtuigen van het emiraat op de grond staan. Vernietigd door de vijand. Nu krijgen ze wel contact met de verkeerstoren die hen vraagt om naar het koninklijk paleis te vliegen dat aangevallen wordt met vliegtuigen. Ook de Franse burgers zijn in het paleis. Direct geven de Franse piloten gehoor aan het verzoek en zijn net op tijd om de vliegtuigen van de vijand te verjagen en zo een bloedbad te voorkomen. Nadat ze geland zijn worden ze hartelijk verwelkomt door Azraf. Hij legt uit dat de problemen een nieuwe poging zijn van Middle East Company om Sarrakat in handen te krijgen en de neef van Azraf aan de macht te helpen. De staatsgreep kwam als een donderslag bij heldere hemel. Op weg naar het paleis vertelt Tangy aan Azraf dat hij, nadat de DC-8 veilig is vertrokken met de burgers, de twee Mirages aan hem moet overdragen. Jammer genoeg heeft Azraf geen piloten die met het toestel kunnen vliegen. Er is nog wel een ander vliegtuig, maar dat is van de Zweedse Ulla Lindstrom. Maar de Zweedse zegt neutraal te willen blijven. In het paleis maken de Franse piloten dan ook kennis met haar. En Azraf heeft nog een verrassing in petto. Hij is getrouwd en heeft een zoontje. Omdat zijn vrouw, Nadine, en zijn zoontje, Hussein, nog steeds Franse paspoorten hebben kunnen ze als burger mee met de DC-8. Alleen Tangy weet dat Nadine de vrouw van Azraf is. Maar de coupplegers laten het er niet bij zitten en doen er alles aan om Azraf en de Franse piloten in het nauw te brengen. Bovendien hebben ze een spion in het kamp van Azraf. En dat maakt de zaak er niet eenvoudiger op.

Met 'Gevaarlijke opdracht' (Mission dernière chance) wordt begonnen aan een nieuw tweeluik waarin een oude bekende opduikt. Emir Azraf krijgt hulp van Tangy en Laverdure wanneer er een staatsgreep dreigt te worden gepleegd. Zorgvuldig worden de puzzelstukjes neergelegd in de aanloop naar het volgende deel. Wie de verrader is, is wel redelijk duidelijk maar dit mag de pret niet drukken. Opnieuw een avontuur in het Midden-Oosten waarin olie, politieke belangen en onderlinge strijd een rol spelen. Alsof de tijd stil heeft gestaan.

18 De verdwenen DC-8

Tangy en Laverdure - De verdwenen DC-8 (Un D.C.8 a disparu)

Tangy en Laverdure zijn, samen met de bemanning van een DC-8, naar het emiraat Sarrakat gestuurd om Franse burgers te evacueren. Hun vriend Azraf is de emir van het emiraat en heeft te maken met een staatsgreep. Omdat Frankrijk ook economische belangen heeft moeten de twee piloten, zodra de burgers veilig zijn, hun Mirages overdragen aan Azraf. De tegenstanders van Azraf, een huurleger betaald door de oliemaatschappij MEP, hebben een spion in de gelederen van Azraf. Toch lukt het Tangy en Laverdure om de vliegtuigen van de tegenstanders te vernietigen zodat de DC-8 veilig kan vertrekken. Aan boord van het toestel zijn ook de vrouw en de zoon van Azraf. Iedereen denkt dat ze veilig zijn nu de DC-8 vertrokken is. Aan boord bevindt zich echter ook de Zweedse Ulla Lindstrom die weet dat de vouw en zoon van Azraf aan boord zijn. En samen met haar compagnon Karl Olsen werkt ze voor de MEP. Zij is de spion. Dat wordt al snel duidelijk wanneer ze samen met Olsen de DC-8 kaapt en de piloot dwingt terug te vliegen naar Sarrakat. In de woestijn hebben de coupplegers een natuurlijke landingsbaan aangelegd. Laverdure kan zich niet meer inhouden tekening van Jijé De wrakken van de vernietigde vliegtuigen staan aan de kant. Zodra de DC-8 aan de grond staat wordt deze omsingeld door gewapende mannen. Terwijl de passagiers en de bemanning gedwongen worden om uit te stappen, neemt Ulla de vrouw van Azraf apart. Ze vertelt dat ze niet van plan is om de huurlingen te vertellen dat Nadine de vrouw van Azraf is. Niet omdat ze ineens nobele gevoelens heeft, maar omdat ze een mogelijkheid ziet om er zelf veel beter van te worden. In haar hoofd heeft zich een plan gevormd om Azraf te chanteren. Inmiddels beseffen Tangy, Laverdure en Azraf dat er iets mis is. Het vliegtuig had allang in Israël moeten zijn. Omdat ze echter op de verkeerde plek gaan zoeken vinden ze geen spoor. Nu duurt het niet lang totdat de leider van de huurlingen, Abbot, contact opneemt. Dan beseffen de drie vrienden dat het vliegtuig gekaapt is. Ze beseffen maar al te goed wat de eisen zullen zijn. Het aftreden van Azraf en het overdragen van de Mirages voor de veilige terugkeer van de gijzelaars. Tangy laat Parijs op de hoogte brengen en begint alvast een plan te verzinnen om een tegenzet te kunnen doen. Nog steeds beseffen ze niet dat Ulla dubbelspel speelt. Sterker nog, Abbot zal haar sturen met de eisen zodat ze haar werk als saboteur nog voort kan zetten. En het komt de Zweedse natuurlijk ook goed uit want zo kan ze haar eigen financiële belangen behartigen in onderhandeling met Azraf. Inmiddels begint Laverdure echter argwaan te krijgen. Iedere keer als Ulla in de buurt is, gaat het mis. Dat kan geen toeval zijn. Eerst is Tangy niet overtuigd maar hoe langer hij er over nadenkt des te aannemelijker wordt het. Omdat het niet zeker is, probeert hij haar toch een kans te geven. Dan komen de orders uit Parijs. De voorwaarden worden geaccepteerd maar daarmee is het lot van Azraf bezegeld. En dat is iets waar Tangy en Laverdure zich niet zomaar bij neerleggen.

Het avontuur 'De verdwenen DC-8' (Un D.C.8 a disparu) uit 1973 is een keurig verhaal volgens de toen geldende normen voor een stripverhaal. De goeden zijn echt goed en hun tegenstanders doortrapt en gemeen. Belangeloos zijn Tangy en Laverdure bereidt om grote risico's te nemen voor hun vriend Azraf. Dit ondanks orders uit Parijs. Het album, waar ook Patrice Serres aan meewerkte, is niet slecht maar ook niet supergoed. Het vermaakt maar blijft ook niet lang hangen, kortom redelijk naar huidige maatstaven.

19 Het geheimzinnige delta squadron

Tangy en Laverdure - Het geheimzinnige delta squadron (La mystérieuse escadre delta)

Om hun vriend Azraf te helpen hebben Tangy en Laverdure orders genegeerd en zijn ze buiten hun boekje gegaan. Bovendien hebben de piloten twee Mirages verloren (zie de vorige albums). Eenmaal terug in Frankrijk is hun leventje er dan ook niet beter op geworden. Zo mogen ze de vliegbasis van Dijon niet verlaten. Dit tot grote ontsteltenis bij de vele verloofden van Laverdure. Maar de emoties lopen helemaal op wanneer verschillende dames er achter komen dat Laverdure wel heel veel vrouwen zijn trouw heeft beloofd. Een van de dames is zelfs een luitenant op de vliegbasis zelf. Maar dit zijn nog de minste zorgen voor de twee vliegers. Ze moeten verschijnen voor een groep hoge militairen. Twee Mirages verloren, opzettelijk orders genegeerd en inmenging in buitenlandse aangelegenheden. Normaal een zaak die rijp is voor de krijgsraad. Maar dat gaat ditmaal niet gebeuren. Maar er wordt ook niet vergeten dat de twee vrienden een DC-8 vol met passagiers hebben gered en Azraf op de troon hebben gehouden. En hoewel intern er waardering is voor de acties van Tangy en Laverdure, ziet de Franse regering zich genoodzaakt het tweetal te laten vallen. De generaal stelt voor dat beide piloten ontslag nemen en de luchtmacht verlaten. Als over een jaartje of twee de storm is overgewaaid kunnen ze weer terug komen. En zo komt het dus dat Tangy en Laverdure hun ontslagname tekenen. Nu ze ontslag hebben genomen denken de vrienden er over om voor een luchtvaartmaatschappij te gaan werken, misschien dat Azraf nog wel een baantje voor hen heeft. Maar dat lijkt niet de bedoeling te zijn. Niet veel later krijgt Tangy bezoek op zijn kamer. Het is een van de mannen die bij de bespreking was waaruit hun ontslag voortkwam. De man is in burger en stelt zich niet voor. Hij vraagt of Tangy op de hoogte is van het bestaan van een speciale elite eenheid binnen de luchtmacht die door verschillende geheime diensten belast worden met delicate missies. Tangy heeft wel eens gehoord van het squadron van de geheim agenten. Maar Tangy weigert direct. Hij Ernest hebben hun buik vol van stinkende zaakjes. Zelfs een grote hoeveelheid geld kan hem niet verleiden. En dus moet het de burgermaatschappij worden. Laverdure sluit vrede met de vrouwelijke luitenant en vraagt haar te helpen met het opstellen van hun sollicitatiebrieven. En verzoek waar ze op in gaat maar er is ook iets vreemds. Die avond belt de vrouw, die zich nu Brigitte-Dijon noemt, met een man in Parijs genaamd Marceau. In dit gesprek vertelt ze over de sollicitatiebrieven. In de dagen die komen proberen de twee vrienden werk te vinden, maar er zijn krachten aan het werk die voorkomen dat er een bedrijf is die de twee piloten inhuurt, hoewel ze uitstekende referenties hebben. Dan gloort er toch hoop. Ze krijgen een aanbieding van een maatschappij met de naam Delta Airways. Nu zijn ze niet de enige die bij deze maatschappij een baan hebben aangeboden gekregen. Onderweg komen ze de mooie Natacha Kramer tegen die ook naar Delta Airways gaat voor een baan. Zij heeft gesolliciteerd voor stewardess. Maar zodra ze aankomen bekruipt Tangy het gevoel dat het geen gewone vliegtuigmaatschappij is.

In 'Het geheimzinnige delta squadron' (La mystérieuse escadre delta) moeten Tangy en Laverdure de Franse luchtmacht verlaten. Op het eerste gezicht lijkt dit te zijn voor hun activiteiten bij het bevrijden van de gekaapte DC-8 en de hulp aan hun vriend Azraf. In die zin wordt het verhaal van de vorige albums weer opgepakt. Maar de echte reden dat ze ontslag moeten nemen is dat de geheime dienst Tangy en Laverdure nodig hebben voor een operatie. In het begin duurt het even voordat het verhaal op gang komt, maar halverwege komt de vaart er in. Uiteraard zit er ook wel weer wat humor in, een mooie vrouw die de twee vrienden begeleidt op hun avontuur en zit er veel spanning in het scenario verwerkt. Maar het echte vuurwerk moet nog komen. Dat zal voor het tweede deel van het verhaal zijn.

20 Operatie donder

Tangy en Laverdure - Operatie donder (Operation Tonnerre)

Nadat Tangy en Laverdure de Franse luchtmacht hebben verlaten proberen ze overal aan het werk te komen. Maar elke poging is tevergeefs. Wat de vrienden niet weten is dat ze worden tegengewerkt door de geheime dienst. Uiteindelijk is er toch een vliegvaartmaatschappij die hen in dienst wil nemen. Het is het onbekende bedrijf Delta Airways. Ze beginnen tegelijk met Natacha Kramer die hoopt stewardess te worden. Wat opvalt is dat alle piloten van Delta Airways oud luchtmacht piloten zijn. Het bedrijf wordt, op het eerste oog, geleidt door Carole Fuller. Ze biedt de twee vrienden een zeer lucratief contract. Dat komt doordat haar maatschappij opdrachten uitgevoerd die niemand anders wil doen. Carole Fuller benadrukt dat hun werk niet illegaal is, maar wel gevaarlijk. En zo tekenen Tangy en Laverdure een contract, ook Natacha wordt aangenomen. Wat ze niet kunnen bevroeden is dat Delta Airways ook wordt gebruikt door de Franse geheime dienst. Kolonel Varande van de geheime dienst heeft het zo gespeeld dat de twee piloten bij Delta Airways terecht zijn gekomen want hij heeft ze nodig voor een gevaarlijke en geheime missie. Het duurt dan ook niet lang voordat Tangy en Laverdure, samen met Natacha, vertrekken voor een vlucht. Zogenaamd om drie mannen een foto safari te bezorgen, maar het ligt er dik bovenop dat het om iets heel anders gaat. Ze krijgen drie mannen mee, Loiseau, Tarnier en Vögel. De opdracht brengt hen naar Afrika. De aap komt al gauw uit de mouw. De echte bestemming is Tibesti, daar moet onderhandeld worden met Hassan Koubré. Natacha Kramer uit Tangy en Laverdure.jpg Hij heeft een vrouw genaamd Muriel Aspern ontvoerd. In de media heeft gestaan dat ze een entologe is, maar dat is een dekmantel. In werkelijkheid is Muriel Aspern een geologe en heeft zij voor de Franse regering gezocht naar kostbare grondstoffen zoals olie, wolfram en uranium. Ze heeft in Tibesi enorme voorraden ontdekt maar daarna is ze verdwenen. Met veel moeite lukt het Tangy om in het gebied te landen en Natacha bezoekt Muriel. Nu is Koubré nog wel om de tuin te leiden, maar een raadgever van hem veel minder. Natacha is ervan overtuigd dat het een vrouw is met blauwe ogen, een Europeaan dus. Nadat ze zich ervan overtuigd hebben dat Muriel nog leeft vliegen ze terug naar hun uitvalsbasis in Tsjaad. Wanneer ze met hun vliegtuig de luchthaven naderen is er een valstrik voor ze gezet. Een onbekende op de grond waarschuwt Tangy echter op tijd. In de verwarring die nu ontstaat zien ze kans hun onbekende redder op te pikken. Het is een Franse officier die ze eerder hadden leren kennen als een bekende van Tarnier. De man heet majoor Daval. Dat de regering in Tsjaad de echte bestemming van het vliegtuig wist komt doordat er een verrader in het gezelschap zit zegt Daval. Het leger van Tsjaad laat een Franse jager opstijgen om het toestel van Tangy neer te halen. Officieel zijn de Fransen immers op de hand van Tsjaad in hun strijd tegen Koubré. Met enig geluk ontkomen ze aan de jager en landen ze op een verlaten vliegveld. Hier wacht Achmed Lakbha, een karavanenleider, op hen. Lakbha is een informant van Daval. Door zijn hulp krijgen ze weer kerosine en kan het gezelschap ontkomen naar een veilige plek. Want er is genoeg te doen. Er moet worden nagedacht hoe ze Muriel Aspern gaan bevrijden. En wie is de verrader in de groep?

Het album 'Operatie donder' (Operation Tonnerre) is het vervolg waarin Tangy en Laverdure akkoord gaan met een plan om de ontvoerde vrouw te bevrijden. Het scenario lijkt halverwege iets aan snelheid te verliezen. Wellicht omdat vrij gedetailleerd wordt omschreven waar het reddingsplan uit bestaat. De toevoeging van een verrader in de groep is een goede zet. Want onwillekeurig ga je het jezelf toch afvragen wie er niet te vertrouwen is en wat de beweegredenen zijn. Maar met dit deel is het verhaal nog niet vertelt in deel 21 komen de laatste antwoorden.