Bernard Prince intro

Hermann begint in 1966 Bernard Prince te tekenen naar een scenario van Greg. De verhalen verschijnen in het weekblad Kuifje.
De echte naam van Greg was Michel Regnier (1931-1999). Hij heeft vooral naam gemaakt als schrijver van stripscenario's. Zijn productie was enorm. Vaak werkte hij aan meerdere series tegelijk, vandaar ook het gebruik van pseudoniemen. Naast Bernard Prince zijn onder meer Comanche, Bruno Brazil en Luc Orient van zijn hand.
Hermann, eigenlijk Hermann Huppen, werd geboren in 1938 in Bévercé in de provincie Luik. Nadat de familie is verhuisd naar Brussel, neemt hij tekenlessen. Hij leert voor meubelmaker, maar vertrekt op zijn 17de naar Canada. Na zijn terugkomst debuteert hij in 1964 in het blad Robbedoes. Hermann tekent onder meer ook Jugurtha en Jeremiah. Voor deze laatste schrijft hij ook scenario's.

De serie Bernard Prince is een realistisch getekende stripreeks die in de jaren 60 en 70 werd gemaakt door Greg en Hermann. Hoofdpersoon is de oud-medewerker van Interpol, Bernard Prince. Nu leeft hij het bestaan van een vrijbuiter, maar wel één met verantwoordelijkheidsgevoel. In zijn avonturen wordt hij bijgestaan door de doorgewinterde Barney Jordan en de jonge Djinn. Voor Djinn heeft Bernard Prince de zorg op zich genomen. Het drietal beleeft hun avonturen zeilend door de wereld op de mooie boot Cormoran. Het eerste album verschijnt pas in 1969 en bevat verhalen die in 1967 in het blad Kuifje waren verschenen.1 Generaal Satan

Bernard Prince - Generaal satan (Le général Satan)

Het eerste album uit de serie Bernard Price verscheen in 1969 met als titel 'Generaal satan' (Le général Satan). Naast het titel verhaal bevatte dit album nog een tweede verhaal getiteld 'De piraten van Lokanga'. Beide verhalen waren in 1967 in het stripblad Kuifje verschenen.

De piraten van Lokanga
Bernard Prince en Djinn dwalen door de straten van Lombasil, de hoofdstad en belangrijkste haven stad van de republiek Lokanga. Het land ligt aan de Afrikaanse kust en Bernard is onderweg naar zijn opdrachtgever. Hij heeft een afspraak in een bar genaamd Stardust. De twee arriveren net op het moment dat een zeeman de bar wordt uitgegooid. De zeeman, die Jordan heet, heeft het aan de stok met ene Bronzen en zijn helper Palos. En het duurt niet lang voordat ook Bernard ruzie krijgt met de opdringerige Bronzen. Maar Jordan komt hem te hulp. Het is het begin van een lange samenwerking. In de bar ontmoet Bernard zijn opdrachtgever. Het is de dame Burma Diego. Zij wil de boot van Bernard huren om lading op te halen die nog aan boord zit van een vliegtuig dat een stuk verderop in de jungle is neergestort. Vanaf een afstandje volgt Bronzen de ontwikkelingen. Met mevrouw Diego aan boord vaart de Cormoran de rivier op. Maar Bronzen volgt hen op een afstandje met zijn eigen boot. Na enig zoeken komen ze aan bij het vliegtuig. Burma Diego eist op dat moment dat zij de beschikking krijgt over alle wapens aan boord. Pas dan ontmoeten ze de piloot Dietrich en kan de lading vanuit het vliegtuig aan boord van de Cormoran worden gebracht. Maar terwijl ze bezig zijn om de lading over te brengen worden ze gezien door een verspieder van de Wadongo stam. Dat betekent problemen! Al snel horen ze het geroffel van de trommels. Maar de eerste die met de Wadongo te maken krijgen zijn Bronzen en zijn helper. Palos gaat er als een haas vandoor en zoekt hulp bij Bernard en zijn gezelschap. Dan vallen de Wadongo aan. Met veel moeite slaan ze de aanval af. Net op dat moment arriveert de politie. Burma Diego blijkt een smokkelaarster te zijn en zij wordt samen met Dietrich in de boeien geslagen. Ook Bronzen is gevangen genomen. En zo varen de drie weer terug met hun schip de Cormoran.

Bernard Prince en Djinn maken kennis met Jordan, tekening van Hermann Generaal satan
De Cormoran ligt in een Chinese haven. Jordan gaat op zoek naar Bernard die bij majoor Li de laatste formaliteiten aan het regelen is. Djinn is in Hong Kong achtergebleven. Maar wanneer Jordan het kantoor van majoor Li betreedt, blijken er problemen te zijn. De majoor wil dat de Cormoran voorraden gaat afleveren bij het fort dat de Tijgerbaai bewaakt. Het fort is een belangrijk onderdeel van de kustverdediging. Om zijn wens kracht bij te zetten weigert majoor Li om Bernard de vereiste papieren te geven waardoor hij kan vertrekken. Pas als de voorraden zijn afgeleverd krijgt Bernard de papieren. Maar er is nog een probleem. Een avonturier, een zekere Wang-Ho, wil het fort bezetten om zo de omgeving te kunnen plunderen. Wang-Ho heeft als lugubere bijnaam generaal satan. Onder druk gezet accepteert Bernard de opdracht. Maar wanneer ze nog maar net vertrokken zijn blijkt Djinn toch aan boord van de Cormoran. En de eerste confrontatie met generaal satan is aanstaande. Dankzij een slim plan van Bernard ontkomen ze aan Wang-Ho. Maar deze geeft niet zo gemakkelijk op. Wanneer de drie met de voorraden over land reizen (ze hebben een oude trein gevonden) legt generaal satan een val. Ze lijken te ontkomen maar nieuw gevaar dreigt. Plotseling echter krijgen ze hulp uit een onverwachte hoek. Lotusbloem, een metgezel van Wang-Ho, wil niet dat er een kind wordt gedood. Dus komt ze het drietal te hulp. Uiteindelijk slaagt Bernard Prince er in om generaal satan uit te schakelen en de voorraden bereiken het fort.

Het is duidelijk te zien dat dit album getekend is door Hermann aan het begin van zijn loopbaan. Hoewel in grote lijnen zijn eigen stijl al herkenbaar is, moet deze zich nog volledig ontwikkelen. De verhalen over Bernard Prince hebben voor mij altijd iets avontuurlijk, misschien wel omdat het drietal de wereldzeeën bevaart en in de meest uiteenlopende plaatsen hun avonturen beleven. Opvallend vind ik ook dat Bernard Prince niet voor een of andere organisatie werkt. Hij is een echte vrijbuiter die leeft van vracht tot vracht. Natuurlijk ademen de verhalen de sfeer van de jaren 60 en 70, dit is immers ook het tijdperk waarin ze zijn geschreven en ook afspelen. Toch blijf ik het een leuke serie vinden, die zeker aandacht verdient.

2 Storm Over Coronado

Bernard Prince - Storm over Coronado (Tonnerre sur Coronado)

Een mooie dag ergens op de oceaan. De Cormoran dobbert enigszins hulpeloos rond. De motor heeft het begeven. En dus moet er op de reservemotor worden gevaren. Maar dit kan natuurlijk niet te lang en dus zoekt Bernard naarstig naar de dichtstbijzijnde haven. Deze ligt in Coronado, maar het is wel een privé haven. Bernard Prince leidt de opstand, tekening van Hermann Maar kan dat nooit een probleem zijn, als je maar duidelijk maakt wat je komt doen dan zal hulp zeker niet geweigerd worden. En dus bereiken ze de haven. Hun verbazing is dan ook groot wanneer blijkt dat ze worden opgewacht door een groep gewapende mannen. En dat niet alleen. Ze worden gesommeerd om weer weg te gaan, zonder dat er op reserve onderdelen gewacht kan worden. Nu is dit wel het laatste wat Bernard en Jordan van plan zijn. En dus gaan ze toch aan land waar ze het direct met de bewakers aan de stok krijgen. Maar vanuit het huis boven de haven wordt het gevecht gezien. De eigenaar herkent Bernard en laat naar de haven bellen. De drie zijn toch welkom. Of ze maar naar boven willen komen. Vol van verbazing gaan Bernard, Jordan en Djinn met de lift omhoog om in een luxe ingerichte kamer terecht te komen. Maar hun verbazing bereikt werkelijk grote hoogte wanneer blijkt dat de eigenaar van de haven niemand anders is dan Bronzen (zie het avontuur 'De piraten van Lokanga' uit het vorige album). Bronzen bezweert dat zijn handel ditmaal helemaal legaal is. Hij heeft land opgekocht en is van plan om hier een grote veestapel naar toe te brengen, vlees zal het grote exportproduct gaan worden. Zo op het oog lijkt alles in orde, maar natuurlijk vertrouwt Bernard het nog niet helemaal. En dit wantrouwen lijkt gerechtvaardigd. Plotseling wordt er op ruwe wijze een vastgebonden man binnengebracht door de mannen van Bronzen. De man blijkt Guttierez te heten. Volgens Bronzen is hij een dief, struikrover en bendeleider. Wanneer deze Guttierez naar zijn cel is gebracht zorgt hij er echter voor dat er een boodschap naar zijn mannen wordt gezonden. Ondertussen zijn Bernard en zijn gezelschap gasten van Bronzen en bereiden ze zich voor op een goede nachtrust. Bernard is eigenlijk niet van plan zich met de lokale problemen te gaan bemoeien. Maar die keuze is al voor hem gemaakt. De plaatsvervanger van Guttierez, een zeker El Lobo, laat de drie naar hem toe brengen. Nadat (vooral Jordan) het respect van El Lobo heeft gewonnen met een drinkwedstrijd komt Bernard achter de waarheid. Bronzen heeft de arme boeren gedwongen om de verkooppapieren te tekenen en heeft zo voor een schijntje het land in handen gekregen. Nu wil El Lobo de ranch van Bronzen aanvallen. Maar Bernard heeft een ander plan. Ze moeten bij de gouverneur zien te komen en daar duidelijk maken dat Bronzen door bedrog aan zijn land is gekomen. Dit zal niet eenvoudig zijn want de gouverneur wordt streng bewaakt tegen de buitenwereld. Maar Bernard Prince heeft een uitgekiend plan.

Met 'Storm over Coronado' (Tonnerre sur Coronado) wordt de serie over Bernard Prince vervolgd. En het is een prima vervolg geworden. Wederom komt Bernard Prince op voor de rechten van de verdrukten. Er zit veel actie in het verhaal en ook de nodige humor. Met El Lobo is overigens een prachtig figuur verzonnen door Greg. Het scenario past ook helemaal in de traditie van de avonturier die Bernard Prince is. Het tekenwerk van Hermann heeft al veel meer de trekken zoals je die kent vanuit de Comanche reeks. Het is een plezier om de omzwervingen met de Cormoran over de wereld te volgen.

3 De Hel Van Suong-Bay

Bernard Prince - De hel van Suong-Bay (La frontière de l'enfer)

De Cormoran is vertrokken vanuit Manilla en bereikt na een rustige reis de haven Lao-Todang. Het wordt al avond wanneer er wordt afgemeerd. Bernard Prince gaat van boord om zich te melden bij de havenautoriteiten, Als alles een beetje mee zit kan er morgen begonnen worden met het lossen van de lading. Terwijl Bernard op zoek gaat naar het kantoor van de ambtenaren besluit Barney Jordan om de lokale kroeg eens op te zoeken. Djinn blijft aan boord van de Cormoran. Maar de aankomst van het drietal is gadegeslagen. De bemanning van de Cormoran weet nog niet dat er een val voor hen is opgesteld. Bernard Prince en Djinn in de problemen, tekening van Hermann Bernard Prince is aangekomen bij het kantoor en vindt de ambtenaar bewusteloos op de grond. De kluis staat open. Vrijwel direct stappen er agenten binnen. Bernard wordt gearresteerd op verdenking van de diefstal. In de kroeg loopt ook Barney in de val en wordt meegenomen door de politie. Maar Djinn lukt het om te ontsnappen. Hij verlaat de Cormoran en vlucht de stad in. En terwijl Bernard en Jordan in de cel worden opgesloten komt Djinn achter de waarheid. De val is opgesteld door Wang-Ho, de beruchte generaal satan waarvan iedereen dacht dat hij dood was (zie het eerste album van Bernard Prince). Ondertussen is aan Bernard en Jordan vertelt dat ze zullen worden overgebracht naar de gevangenis van Suong Bay. Hier moeten zij blijven totdat ze bij de rechter moeten komen. Maar Djinn staat net buiten het raam van de kamer waar Wang-Ho zijn plan uitlegt aan een van zijn mensen. De jongen hoort ook dat zijn twee vrienden overgebracht zullen gaan worden naar de gevangenis. Hang-Wo heeft ook geregeld dat de dossiers van Bernard en Jordan "kwijtraken". Hierdoor zullen zij lange tijd in de gevangenis moeten doorbrengen. Op die manier wil Wang-Ho zijn wraak nemen. Zeker omdat de gevangenis ligt in een gebied van ondoordringbare moerassen. Omdat Djinn weet wat het plan is kan hij maatregelen nemen. Het lukt hem om zich te verbergen onder de vrachtauto waarmee Bernard en Jordan worden vervoerd naar de gevangenis. Ook lukt het hem om contact te krijgen met Bernard en aan zijn vriend te vertellen wat er echt aan de hand is. Nu Bernard en Jordan weten dat de directeur van de gevangenis bij het zaakje betrokken is beseffen ze dat ze moeten vluchten. Maar dit is nu net de bedoeling van Wang-Ho. De gevangenisdirecteur zorgt ervoor dat Bernard en Jordan bij twee andere notoire vluchters worden opgesloten. En samen met deze Cody en Gavalli gaan Bernard en Jordan ervandoor. Al snel sluit Djinn zich bij hen aan. Het vijftal kan maar één kant op, het moeras in. Ze moeten de hel van Soung Bay zien te overwinnen om hun vrijheid te herkrijgen en het onrecht recht te zetten. Een zware tocht wacht de groep.

Ook het derde deel van de serie kan zeer geslaagd worden genoemd. In het album 'De hel van Suong-Bay' (La frontière de l'enfer) keert de beruchte Wang-Ho terug. Centraal staat de overlevingstocht die de vrienden moeten doorstaan. De ontberingen die zij moeten lijden voordat zij hun vrijheid zullen herkrijgen. Deze tocht door de moerassen en dichte jungles is door Hermann op een geweldige manier in beeld gebracht. De bedreigingen voor de mens, hoe klein deze ook mogen lijken, maar toch dodelijk zijn. Ook het scenario is weer zeer goed. Vooral wanneer het vijftal is begonnen aan de dodelijke tocht vind ik dat Greg echt dreef komt. De reeks blijft boeien.

4 Avontuur In Manhattan

Bernard Prince - Avontuur in Manhattan (Aventure à Manhattan)

In 1971 verschijnt het album 'Avontuur in Manhattan' (Aventure à Manhattan). Net als het eerste Bernard Prince album, bevat ook dit deel twee verhalen. Het titelverhaal opent het album. Het verhaal zelf was al in de jaren 1968 en 1969 verschenen in het jeugdblad Kuifje. Het tweede verhaal is een stuk korter. Ik weet niet of het al eerder was uitgegeven.

Jordan en Djinn amuseren zich uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann Avontuur in Manhatten
Op een koude ochtend in december komt de Cormoran de haven van New York binnengelopen. Omdat ze niet kunnen afmeren aan de kade voor de kleinere schepen, krijgen ze een ligplaats toegewezen naast een Boslavisch schip. De Cormoran meert af naast de Graf Gustav bij pier 87. Terwijl Bernard Prince en Djinn vertrekken naar het kantoor van de havenautoriteiten blijft Barney aan boord om te wachten op de douane. Maar de bemanning van de Cormoran heeft de aandacht getrokken van mensen aan boord van de Graf Gustav. En nadat de douane weer vertrokken is, komen er twee mannen van het Boslavische schip aan boord van de Cormoran. De twee mannen bekijken Barney van top tot teen. En net op het moment dat hun gedrag de zeebonk begint te vervelen, vragen ze hem om naar de reling van de Graf Gustuv te kijken. En Barney is direct met stomheid geslagen door wat hij ziet. Aan boord van het Boslavische schip staat een man die als twee druppels water lijkt op de zeebonk. Alleen heeft de andere man blond haar. Terwijl dit alles plaats heeft zijn Bernard en Djinn bij de havenautoriteiten en gaan zij naar de klant om het geld voor de vracht te innen. Maar het belooft geen goede dag te worden. De klant van Bernard wordt zojuist door de politie gearresteerd. En dus kunnen ze fluiten naar hun geld. Somber gestemd gaan Bernard en Djinn terug naar de Cormoran waar ondertussen van alles aan de hand is. Barney heeft inmiddels een aanbod gekregen om zich uit te geven voor zijn look-a-like. Een aanbod dat hij met enige minachting naast zich neerlegt. Ook krijgt de stuurman te maken met twee heel nieuwsgierige journalisten, die hem houden voor de opvarende van de Graf Gustuv. Maar omdat Bernard geen geld heeft gekregen voor de tocht, besluit Barney als nog in te gaan op het aanbod. En zo speelt hij de rol van de steenrijke Gerdelsohn. Officieel is hij naar New York gekomen om een lezing te houden, maar de werkelijke reden is dat Gerdelsohn komt onderhandelen over een oliedeal. Maar er zijn kapers op de kust. En die hebben heel wat minder vredelievende plannen dan de twee journalisten. Maar Bernard Prince staat er niet alleen voor. Hij krijgt hulp uit een onverwachte hoek.

De getemde feeks
Bernard Prince krijgt te maken met de super verwaande en verwende Jennifer Moran, de dochter van een bekende miljardair. Gewend als zij is aan het geld denkt zij dat alles in de wereld te koop is zolang je maar met dollars zwaait. Nu kent Bernard toevallig de vader van het meisje. Samen besluiten ze de jongedame eens een lesje te leren.

De twee verhalen vormen samen een prettig te lezen album. Echt een 'feel good' avontuur. Het titelverhaal speelt zich ditmaal niet af in een exotisch oord, maar in het hart van the Big Apple. Ten opzichte van de vorige avonturen gebeurt er niet zo heel veel, er is minder actie. Maar dit is totaal niet storend, sterker nog, het leest zeer prettig en je amuseert je uitstekend met beide verhalen. Greg grijpt zelfs even terug naar het verleden van Bernard Prince als medewerker van Interpol. Leuk album.

5 Brand In De Oase

Bernard Prince - Brand in de oase (L'oasis en flammes)

De Cormoran ligt afgemeerd in de havenplaats Ahmaralkesj. Terwijl Bernard Prince op zoek gaat naar nieuw werk, maakt Barney van de gelegenheid gebruik om eens in de handelswijk van de stad te gaan kijken. Hoewel de zeeman denkt zijn slag te slaan komt hij er al snel achter dat hij zich door een verkoper behoorlijk in de luren heeft laten liggen. Terwijl hij mokkend door de straten loopt komt Djinn hem opzoeken. Gezamenlijk lopen ze terug naar de Cormoran. Eenmaal aangekomen bij het schip valt Barney bijna om van verbazing. Barney Jordan gaat hulp bieden uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann Op het achterdek staat een dromedaris! Naast het woestijndier staat een oude motor met zijspan. Barney is ervan overtuigd dat iemand een grap met hen uithaalt en wil het dier en de motor zo snel mogelijk van het schip verwijderen. Maar terwijl hij daar mee bezig is, verschijnen Bernard en de nieuwe klant op het dek. De spullen blijken toe te behoren aan de nieuwe klant, Fergus MacPherson. Hij maakt deel uit van een internationale hulporganisatie die probeert zoveel mogelijk hulp te bieden aan de slachtoffers van conflicten. Naast de dromedaris en de motor zullen er hulpgoederen aan boord van de Cormoran worden geladen. Dan varen ze twee dagen naar het oosten om de spullen aan land te brengen. De dromedaris en de motor zijn bedoeld voor een tocht door de woestijn. De mokkende Barney ziet het allemaal niet zo scherp zitten, maar ja, werk is werk. Totdat hij hoort wat het werk oplevert, namelijk twaalf dollar. Hoewel hij eerst zowat ontploft gaat hij toch snel akkoord met het werk. en dus vaart de Cormoran naar het oosten, naar de afmeerplaats Oujdozir. Hoewel Barney voor de vorm mokkend blijft doen, komt Djinn al snel achter de waarheid. Barney vindt de dromedaris een leuk dier! Na een aantal dagen varen bereiken ze hun bestemming en beginnen ze de spullen aan land te brengen. MacPherson zal met de motor vooruitgaan om iedereen van de goede bedoelingen te overtuigen. Barney of Bernard zal dan volgen met de dromedaris. Maar de Cormoran wordt in de gaten gehouden. En voor ze het weten worden ze beschoten. Barney slaagt er in de aanvaller te verjagen. Maar MacPherson is geraakt door een schot. En dus moet het hele plan worden herzien. Barney zal nu met de dromedaris vooruit gaan. Wanneer hij het vluchtelingenkamp bereikt heeft zal hij terug komen met mensen om de rest van de goederen over te brengen. Bernard en Djinn blijven met de gewonde MacPherson om de Cormoran. Maar wanneer de gewonde hulpverlener hoort welke kant Barney op gaat waarschuwt hij Bernard. Barney rijdt precies in de handen van de bendeleider Rahad Sadj. Deze zal proberen om de verdovende middelen, die ook bij de goederen zitten en bestemd zijn voor de gewonden, in handen te krijgen. En dus verbergen ze de Cormoran in een inham en gaan Bernard en Djinn met de motor Barney achterna. Ze moeten hem waarschuwen voor het gevaar bij de oase.

Het in 1972 verschenen album 'Brand in de oase' (L'oasis en flammes) is het vijfde deel uit de Bernard Prince serie. De drie vrienden zijn weer terug aan de Afrikaanse kust. De internationale hulpverlening aan slachtoffers van oorlogshandelingen vormt ditmaal de achtergrond van het verhaal. De drie laten weer eens zien dat zij het hart op de goede plaats hebben door feitelijk gratis de goederen naar de plaats van bestemming te brengen. Vooral de houding van Barney spreekt natuurlijk boekdelen. Zijn omgang met de dromedaris vormt in ieder geval een bron van plezier in het verhaal. Maar ook in de jaren 70 wachten de hulpverleners de nodige risico's. Zo ook nu. Een gewetenloze bendeleider wil de hand leggen op de verdovende middelen. Goed en kwaad komen ook nu weer tegenover elkaar te staan. Hoewel het verhaal natuurlijk beïnvloedt is door de tijd waarin het geschreven en getekend is, heeft het niets aan kracht ingeboet. De hulpverlening van MacPherson oogt naar huidige maatstaven natuurlijk wel enigszins knullig om maar eens iets te noemen. Toch leest het verhaal nog steeds prima. Ook nu is het tekenwerk van Hermaan weer ronduit geweldig. Zin in een avontuur in de woestijn? Dit album zal zeker aan de verwachtingen voldoen.

6 De Wet Van De Orkaan

Bernard Prince - De wet van de orkaan (La loi de l'ouragan)

Het is een zwoele zomeravond. De Cormoran nadert langzaam de kust van Tago-Tago, ook wel het eiland van de duizend geuren. Djinn maakt van de aankomst voor hem en Bernard iets speciaals. Maar hij is niet de enige. De twee geloven hun ogen niet wanneer ze Barney naar boven zien komen. Hij is gekleed in een wit galakostuum! Het is al jaren geleden dat Barney op het eiland was, maar hij heeft er goede herinneringen aan. De Cormoran ligt nog maar net vast of Barney is al aan de wal. Op naar De Brandende Orchidee, de chicste bar op het hele eiland. Alles lijkt rustig maar zodra hij de bar bereikt vliegt er een zeeman door de ruit heen. Het blijkt een matroos te zijn van de US Navy, het schip Evanston ligt ook in de haven. Maar wijs geworden door de jaren besluit Barney zich niet met de vechtpartij te gaan bemoeien. Althans dat is hij van plan. Maar zodra hij een bekende stem hoort keert hij op zijn schreden terug en gaat de bar binnen. En jawel, daar binnen is een oude bekende aan het vechten met een groep matrozen van de US Navy. Het is El Lobo (zie het album 'Storm over Coronado'). Nu kan Barney natuurlijk niet meer terug en hij neemt deel aan de vechtpartij. Het verschijnen van de militaire politie zorgt ervoor dat de vechtjassen de bar verlaten en op slinkse wijze aan boord van de Cormoran komen. De volgende ochtend zorgt Bernard ervoor dat de problemen worden gesust. El Lobo is niet op vakantie op Tago-Tago. Tijdens een pokerspel in Coronado heeft hij een eigendomsbewijs gewonnen. Het eigendom is een parelvisserij en omdat El Lobo een oude vriend is, besluiten ze hem er naar toe te brengen. Maar er zijn ook nog wat problemen die El Lobo wel aan Barney vertelt, maar wijselijk verzwijgt voor Bernard. Het afscheid van El Lobo uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann Maar zodra ze het eiland naderen waar de parelvisserij is, worden ze beschoten. El Lobo en Barney vuren terug. Het vuurgevecht wordt gestopt doordat de man uitglijdt en in het water terecht komt. Daar dreigt hij te worden aangevallen door een monsterlijke vis, een reuze-moeraal. Bernard duikt het water in en krijgt gelukkig hulp van de kant. Een jonge vrouw schiet een kleurstofgranaat af waardoor Bernard en de man kunnen ontkomen. Nu de gemoederen enigszins bedaard zijn horen de opvarenden van de Cormoran wat er aan de hand is. De man heet Teddy en is samen met zijn zus Crystal een parelvisserij begonnen. Maar ze hebben het opperhoofd van de eilandbewoners tegen zich gekregen. Toen de moeraal verscheen zagen de bewoners dit als een straf van de goden en weigerden nog langer te werken. Alleen Kukuan is gebleven als helper. Bernard komt met een plan om de moeraal te doden. Maar die avond gaat Kukuan naar het opperhoofd om hem in te lichten. De twee zetten een val voor de opvaarden van de Cormoran. Maar een groter gevaar bedreigt hen allen. De wet van de orkaan zal de boventoon voeren.

In 1973 verscheen 'De wet van de orkaan' (La loi de l'ouragan). Ditmaal vormt het paradijselijke Stille Zuidzee gebied de achtergrond van het avontuur. De moeraal waarover in het album wordt gerept is waarschijnlijk de reuze murene. Volgens Wikipedia komt deze murene voor in de rifgebieden van de Indische en de Stille Oceaan en de Rode Zee. Hij behoort tot de grootste murenen in deze gebieden en kan een lengte van 3 meter bereiken. In werkelijkheid voedt het dier zich met vissen en schaaldieren, dus Bernard is behoorlijk veilig wanneer hij in het water terecht komt. Maar goed, terug naar het verhaal. Het is een avontuur waar hebzucht een rol speelt (het opperhoofd en zijn helper) maar ook een scenario waarin goede bedoelingen hun deel hebben. Bovenal hebben Greg en Hermann toch wel de boodschap af willen geven dat de mens niet te arrogant moet worden en de illusie hebben dat de natuur overwonnen is. De storm toont duidelijk aan dat dit bij lange na niet het geval is. In het scenario is een grote rol weggelegd voor Barney, Bernard prince en Djinn hebben ditmaal meer een ondersteunende functie in het geheel. En er natuurlijk de terugkeer van El Lobo, de goedaardige reus uit Zuid-Amerika. Al met al is dit avontuur er één die helemaal past in de sfeer van de Bernard Prince reeks. Het verhaal zelf is tijdloos.

7 Verschroeide Aarde

Bernard Prince - Verschroeide aarde (La fournaise des damnés)

De Cormoran bevindt zich op de open zee. Het is weer is verschrikkelijk. Maar dan weerklinkt een oproep over de radio. Bernard Prince en Djinn met een nieuwe gast uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann "Oproep voor alle lichte vaartuigen...spoed zone 009,010,013...Hallo, hallo" klinkt het over de ether. De Cormoran is in de zones die in de oproep werden genoemd. Het is duidelijk dat alle lichte vaartuigen naar een bepaalde regio moeten komen. Natuurlijk is het een verzoek. Maar zoals Bernard Prince aan Djinn uitlegt is het niet zomaar een oproep. Het is een verzoek om hulp te bieden aan 500 mensen die in de vlammen om dreigen te komen als ze geen hulp uit zee krijgen. Op het land woedt een grote bosbrand en de wind drijft de vlammen en ook de mensen richting de zee. De groep van 500 mensen zit ingesloten. Al snel nadert de Cormoran het punt van samenkomst en het schip van de drie vrienden is niet de enige die aan de oproep gehoor geeft. Ook Gus Mardrier met zijn schip 'Toronto Bella' komt aansnellen. Er zijn vele anderen op de oproep afgekomen. De schepen moeten zich verzamelen. De reddingsactie zal geleid worden door kapitein Falquenoy aan boord van de 'Moorahoga'. Snel ontvouwt kapitein Falquenoy zijn plan. De schepen moeten naar een bepaald punt varen waarvan wordt aangenomen dat de mensen daar naar toe vluchten. Maar Bernard werpt een blik op de kaart. En hij ziet dat er nog een andere mogelijkheid is. De mensen kunnen ook vluchten naar de 'Tanden van Neptunus'. Een groep hoge, scherpe riffen aan de andere kant. Bernard wil zelf over het land gaan om de mensen te waarschuwen. Dit betekent dat Barney de Cormoran langs de gevaarlijke riffen moet zien te krijgen. Bernard ontvouwt zijn plan aan kapitein Falquenoy, die akkoord gaat met de poging. Barney zet Bernard af op het land. Hij moet over het door de vlammen verwoeste landschap trekken en een manier zien te vinden om door de vlammenzee heen te komen, zodat hij de mensen kan waarschuwen. De hitte is verschrikkelijk. Werkelijk niets kan hij aanraken, het asfalt is gesmolten en plakt aan zijn schoenen. Maar voor hij bij de vuurzee zal komen moet Bernard nog andere gevaren overwinnen.
Barney begint met de Cormoran aan de gevaarlijke tocht over het water. Maar hij is niet alleen. In zijn kielzog volgen de schepen van Mc Nully en Mardier. Een uiterste reddingspoging wordt in werking gezet. En deze is niet zonder gevaar voor de redders.

Ook nu weer een spannend en origineel verhaal. Het album 'Verschroeide aarde' (La fournaise des damnés) is het zevende deel in de reeks en verscheen in 1974. Waar het avontuur zich afspeelt wordt niet duidelijk. Het kan de kust van Amerika zijn of Canada. Bernard Prince onderneemt een levensgevaarlijke tocht. Zijn strijd is met het vuur. Barney moet het schip naar de kust zien te krijgen. Zijn strijd is met het water. De vondst van de jonge beer is in het verhaal een gouden greep en verzacht de verhaallijn iets. Bernard ondervindt ook de grenzen van zijn mogelijkheden en alleen de hulp van een vliegtuig en een houthakker zullen hem uiteindelijk doen slagen. Het tekenwerk van Hermann is wederom geweldig. Wat een fantastische weergave van het verhaal. Je voelt als het ware de vlammen en je beleeft de benauwdheid op zee. Een klasse serie!

8 De Groene Vlam Van De Conquistador

Bernard Prince - De groene vlam van de Conquistador (La flamme verte du conquistador)

De Cormoran bevindt zich op de rivier Marayali, even ten noorden van Venezuela en vlakbij de stad Villabamba. Terwijl Bernard Prince het schip naar de bestemming vaart, doet Djinn wat onderhoud. Barney heeft te stellen met Dotje Poetskatoen, de jonge beer die Bernard in het vorige avontuur aan boord heeft genomen. Maar plotseling is er het geluid van een explosie. De Cormoran dreigt geraakt te worden door losgeslagen stenen die de berg af komen vallen. Gelukkig gaat alles net goed. Bernard is van plan eerst het schip in veiligheid te brengen, voordat hij iets anders doet. Kort daarna komen ze bij hun bestemming, de plantage van Morel. Ze komen goederen brengen en worden welkom geheten door Frank Morel, de zoon van de eigenaar. Hij neemt het gezelschap mee naar het grote huis van de Tierra del Guaquero. Hier ontmoeten ze Robert Morel, de vader en Corinne zijn dochter. Ook maken ze kennis met pater Verano. Maar er zijn nog twee leden van de familie Morel. Pater Verano is getroffen door een tegenslag uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann Namelijk de twee andere zonen Jo en Yves die zich niet op de koffieplantage bevinden. En er is ook nog de vader van Robert Morel en zijn bediende George. Nu zorgen de twee afwezige zonen, Jo en Yves, voor de nodige problemen. Barney krijgt van pater Verano te horen wat er aan de hand is. Volgens de pater worden de twee jongemannen verteerd door de groene vlam. Er gaat al heel lang het gerucht dat er zich in de bergen in de buurt van de plantage smaragden bevinden. De oude Spaanse conquistadores zouden ze ooit gevonden hebben. De twee zijn naar deze rijkdommen op zoek en gebruiken hiervoor explosieven. Maar ze hebben ook een groot deel van de arbeiders meegelokt. En op die manier wordt de oogst nooit op tijd binnengehaald. Volgens Robert Morel wordt het tijd zijn zonen een lesje te leren. Maar terwijl er een verhitte discussie plaatsvindt, komt de lokale gangster, Tuxedo, de kamer binnen met zijn mannen. En ze zijn gewapend. Hij wil Robert Morel best helpen met zijn zonen. Voor eenderde van de opbrengst van de koffieplantage. Dit is Morel niet van plan. Wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen brengt grootvader Morel hulp. Met een groot geweer in de aanslag zorgt hij ervoor dat Tuxedo en zijn mannen verdwijnen. Maar de gangster neemt gelijk een beetje wraak door brand te stichten aan boord van de onbewaakte Cormoran. Pater Verano is vastbesloten om de twee Morels terug te halen. En het lukt hem om Bernard en Barney zover te krijgen dat ze meegaan. Ook Frank Morel sluit zich bij het gezelschap aan. Om niet teveel rumoer te veroorzaken heeft hij zijn vader en zijn zus een slaapmiddel gegeven. Ook de bediende van de grootvader gaat met hen mee. En zo beginnen ze aan de moeilijke tocht. Niet alleen de natuur met zijn nachtelijke kou en zijn verzinnende hitte overdag vormen een probleem. Ook weten ze dat Tuxedo wacht op een kans om zich te wreken. Maar ze zijn vastbesloten om Jo en Yves Morel terug te halen en ze te ontdoen van de lokroep van de groene vlam van de conquistador. Maar de zaken staan er niet echt zo voor als het lijkt. Er wachten nog de nodige verrassingen.

Met het verhaal 'De groene vlam van de Conquistador' (La flamme verte du conquistador) uit 1974 keren de drie vrienden weer terug naar Zuid-Amerika. Het album verscheen vrij kort na het vorige avontuur. Ook nu is het een origineel script. Greg voert de lezer mee naar een wereld die alleen kan bestaan op het Zuid-Amerikaanse continent. De familie Morel is vrij bijzonder te noemen. De playboy van de familie, Frank, ontvangt het drietal. Hierna maken ze kennis met de ruwe Robert Morel en de kordate Corinne. Maar het is de grootvader die nog steeds de touwtjes in handen heeft in de familie. De gangster Tuxedo is heerlijk vals, onbetrouwbaar en moordzuchtig. De wat zwijgzame George en de ongelukkige pater Morel complementeren de groep hoofdrolspelers. Wat ik ook nu weer knap vind is dat Greg (en Hermann met zijn tekenwerk) er in slagen om niet alleen de dreiging van Tuxedo als tegenstander neer te zetten. De tocht zelf, door de ongenaakbare natuur, is een even grote tegenstander. De omstandigheden waarin de avonturen van Bernard Prince zijn neergezet spelen vaak een grote rol in het scenario. Hoewel het verhaal dus al meer dan een kwart eeuw oud is heeft het niets aan zijn kracht verloren. Wat een prestatie van Greg en Hermann.

9 Guerrilla Voor Een Spook

Bernard Prince - Guerrilla voor een spook (Guérilla pour un fantôme)

De Cormoran met haar inmiddels bekende bemanning bevindt zich voor de kusten van Midden-Amerika. Het schip vaart in de buurt van een gigantisch jacht, naar Bernard Prince vermoedt miljardairs met vakantie. Bernard Prince en Jordan ontsnappen aan de dood uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann Vanaf het grote jacht komt een kleine sloep aangevaren op de Cormoran. De twee mannen aan boord van de sloep komen kijken wie er zich aan boord van de Cormoran bevindt. Zij blijken te behoren tot de bescherming van de president van het land waar ze vlakbij bij zijn. Al snel krijgen ze president Juan-Enrico Valedero, de president van Monteguana, te zien. De man neemt een duik in de oceaan. Terwijl ze aan het kijken zijn naar de zwemmende president vindt er een gigantische explosie plaats. Het jacht van de president is in de lucht gevlogen. Bernard aarzelt geen seconde en springt in de kleine sloep, gevolgd door Djinn en één van de lijfwachten die Felipe blijkt te heten. Ze pikken de president op uit het zeewater en brengen hem aan boord van de Cormoran. Het is iedereen wel duidelijk dat de explosie geen ongeluk was. Zeker wanneer de radio van Monteguana nu al melding maakt van de explosie. Het was een aanslag, waarvan de daders menen dat deze gelukt is. De leiding van de staatsgreep is in handen van generaal Mendoza die zichzelf tot voorlopige president heeft uitgeroepen. De andere lijfwacht, Rico, stelt voor om zo snel mogelijk naar de kust te varen. De kans is groot dat er vliegtuigen zullen volgen die de Cormoran onder vuur zullen nemen. Die waarschuwing kwam op tijd want al snel volgen helikopters. Maar de Cormoran is dan al uit het zicht. Valedero is ervan overtuigd dat slechts een deel van het leger de staatsgreep van Mendoza steunt. Er is een onderdeel dat hem zeker trouw zal zijn. De cadetten van de militaire academie aan de andere kant van de jungle staan onder bevel van kolonel Ortega. Deze zijn hem zeer toegedaan aldus Valedero. Maar de reis naar de academie toe zal de nodige hindernissen kennen. De watervallen van San Antonio. De dwangarbeiders die dwars door de jungle een weg aanleggen naar zee en die onder leiding staan van commandant Diaz, een goede vriend van Mendoza. En dan zijn er nog de vijandelijke stammen. Het belooft dus een echte pleziervaart te worden dwars door de jungle. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste moeilijkheden opdoen. De stammen wagen hun eerste poging om de Cormoran te veroveren. Een aanval die afgeslagen wordt. Daarna lopen ze twee ontsnapte gevangen tegen het lijf. Tot verbazing van Valedero kent hij beide mannen goed. Het zijn Manolo Silva en Jorge Sanchez twee journalisten. Hoewel de beide mannen zeggen dat Valedero zijn tegenstanders in de gevangenis laat gooien, bezweert de president van het land dat hij hiervan niet op de hoogte is. Dit moet het werk van Mendoza zijn. En volgens Silva zit het werkkamp vol met schrijvers, fotografen en journalisten. Terwijl Valedero dit zit te overpeinzen kondigen de volgende moeilijkheden zich al weer aan. De Cormoran wordt gezien door een laag overvliegend militair vliegtuig. Ze zijn ontdekt. Dit zal betekenen dat Mendoza de parachutisten van het land zal sturen om met hen af te rekenen. Omdat de Cormoran niet verder kan gaat het laatste deel naar de academie over het land. Maar dan wagen de stammen hun tweede poging.

Ook het avontuur 'Guerrilla voor een spook' (Guérilla pour un fantôme) uit 1975 speelt in Midden-Amerika. De drie vrienden komen ditmaal onbedoeld in het midden van een staatsgreep terecht. Het leger tracht de gekozen president uit de weg te ruimen en via de noodtoestand zelf de macht te grijpen. Een scenario dat in de jaren 70 nogal eens voorkwam in die regio. Ditmaal in het denkbeeldige land Monteguana. Hoewel de hoofdpersonages de kleine groep van de bedreigde president helpen is de situatie niet helemaal zwart-wit. Greg maakt in zijn scenario duidelijk dat Valedero toch ook niet helemaal zuiver op de graat is. Bij het einde van het verhaal wordt dit nogmaals onderstreept waarbij ook een staaltje van opportunisme wordt getoond. De twee bevrijde journalisten slaan direct een andere toon aan wanneer ze in veiligheid zijn, herkenbaar gedrag. Het tekenwerk van Hermann kan ik wel blijven roemen. Wat is de man goed. Net als in eerdere albums laat hij de jungle tot leven komen zoals alleen hij dat kan. Sterk album op twee fronten.

10 De Hete Adem Van Moloch

Bernard Prince - De hete adem van Moloch (Le souffle de Moloch)

De Cormoran heeft aangelegd in de haven van Singapore. Het is tijd voor wat ontspanning. Een bezoekje aan de wal dus. Maar het schip kan natuurlijk niet leeg achterblijven. En dus is Barney degene die aan boord blijft. De oude zeerot voert een mooi toneelstukje op alsof het voor hem heel vervelend is. Maar Djinn weet dat niets minder waar is. Hij heeft gezien dat Barney een flinke voorraad whisky heeft ingeslagen en van plan is het zichzelf gemakkelijk te maken terwijl Bernard Prince en Djinn zich in Singapore amuseren. Barney neemt er zijn gemak van uit de comic Bernard Prince, tekening van Hermann En dus gaan de twee aan wal. Bernard beloofd dat hij die avond met Djinn gaat eten, maar eerst moet hij nog wat "zaken" regelen. Maar natuurlijk weet Djinn precies wat Bernard van plan is. Lola is wel een heel vreemde naam voor een reder. En terwijl de twee ieder hun eigen weg gaan, is Bernard net geïnstalleerd. Maar de rust duurt niet lang, want plotseling staan er drie vreemde mannen op het dek van de Cormoran. Voordat de verbaasde Barney goed en wel beseft wat er gebeurt, ligt hij al in het water. En de drie mannen gaan er met de Cormoran vandoor. Op dat moment heeft Bernard Prince nog een leuke middag bij de dame met de naam Lola. Maar dat duurt niet lang meer. De telefoon gaat en Djinn vertelt Bernard wat er is gebeurt. Woedend stormt hij het gebouw uit en ontmoet zijn beide scheepsgenoten op het politiebureau van Singapore. Politie inspecteur Duncan toont Barney een aantal foto's en dan is duidelijk wie de Cormoran gestolen hebben. Howard Cummings en Stephen Udo, oftewel "Ho en Do" hebben Barney het water ingegooid. Wie de derde man is wordt dan ook duidelijk. Het is Johnny "Hot Shot" Lombardi, een bekende drugshandelaar. Duncan snapt niet waarom de drie misdadigers juist de Cormoran gestolen hebben. Lombardi is zojuist ontsnapt uit handen van de politie en weet dat er naar hem wordt uitgekeken. Maar Bernard raad waarom de drie juist zijn schip hebben genomen. Het is een afleiding. Terwijl de politie de Cormoran zoekt zijn de drie mannen allang overgestapt op een ander schip. Bernard, Djinn en Barney kunnen niets anders doen dan wachten terwijl de politie zoekt. Dan komt er nieuws. Een helikopter, waar de verbinding mee verbroken is, heeft de Cormoran gevonden. Er ligt inderdaad een tweede schip in de buurt. Maar wanneer de politieschepen ter plaatse zijn, blijkt dat het tweede schip geraakt is door de helikopter die door Do naar beneden geschoten is. De drie zitten dus nog op de Cormoran, maar ze hebben bijna geen brandstof. Dus waar zijn ze naar toe? Dit is alleen niet het enige wat er aan de hand is. Toen Lombardi in handen van de politie was, is hij onderzocht door een arts. En het blijkt dat de drugshandelaar ziek is, hij heeft de pest en kan talloze mensen besmetten die niet ingeënt zijn. Bernard denkt te weten waar zijn schip naar toe gaat. Op het eiland Korgka staat de vulkaan Moloch op uitbarsten. Allerlei schepen zijn onderweg om hulp te bieden. Bernard denkt dat de drie criminelen zich in die massa willen verstoppen. En dus gaat hij naar het eiland, op de voet gevolgd door Barney en Djinn. Een verre van ongevaarlijke tocht wacht hen.

Het avontuur 'De hete adem van Moloch' (Le souffle de Moloch) beleven de drie in de buurt van Singapore. Ze zijn weer terug in Azië. Het verhaal is, zoals altijd in deze serie, weer heel goed. Het is spannend en kent onverwachte spelingen. Wat ik ook leuk vind is dat de drie hoofdpersonages helemaal tot wasdom zijn gekomen in de loop der jaren. Bernard Prince is nog steeds een rechtschapen en avontuurlijk ingesteld man. Maar ook Bernard houdt wel van een verzetje. De jonge Djinn is behoorlijk wereldwijs en zeer vindingrijk. Barney is een oude brompot, die meer gromt dan bijt. En de drie hebben een ongekende loyaliteit naar elkaar toe en naar hun schip, de Cormoran.
Het is deze combinatie van karakters en de steeds wisselende soort avonturen die de reeks zo leuk en interessant maken. Het is geen serie van grof geweld an sich, natuurlijk komt het er wel in voor maar in beperkte mate. De reeks leunt veel meer op de interactie tussen de verschillende personages en de moeilijkheden die deze personages moeten overwinnen. En veel van deze problemen zijn niet eens hun tegenstrevers in een verhaal, ook moeder natuur spreekt een behoorlijk woordje mee. Of dit nu is in de zin van natuurgeweld of (zoals in dit verhaal) een bepaalde ziekte. Een klassieke serie!